نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان ⭐ چگونه است؟
در این مقاله قرار است نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان و میزان ملات مصرفی را بررسی کنیم. هر چند که بلوک های هبلکس برای دیوار چینی ملات مخصوص خود را دارند که کارایی آنها را دو چندان می کند. اما به دلیل رایج بودن ملات ماسه سیمان، دیوار چینی با این ملات نیز آموزش داده می شود.
بلوک هبلکس چیست؟ (به زبان ساده و جامع)
از زمانی که بلوک های بتنی سبک مانند heblex ساخته شده اند، کار مهندسان ساختمان را بسیار راحت تر کرده اند. زیرا این بلوک ها در عین حال که از مقاومت بالایی برخوردارند، وزن سبکی دارند که موجب سهولت و سرعت بالا در اجرای آنها می شود.
این بلوک در واقع یک نوع بتن هوادار اتوکلاو شده است که با بلوک های بتنی معمولی زمین تا آسمان فرق می کند. برای اینکه بتوانید بهتر با فرآیند تولید و تمام ویژگی های این بلوک آشنا بشوید، پیشنهاد می کنیم مقاله بتن هوادار اتوکلاو شده چیست را مطالعه کنید.
اما چرا برای این بلوک ها یک ملات مخصوص ساخته شده است؟ درست است که بلوک هبلکس با سایر بلوک ها تفاوت دارد، اما چرا برای این بلوک از ملات ماسه سیمان استفاده نمی شود؟ پیش از ارائه نحوی اجرای هبلکس با ملات سیمان، لازم است به این سوالات پاسخ داده شود.
دلیل این موضوع به ساختار بلوک های اتوکلاو شده بر می گردد. مواد تشکیل دهنده این بلوک ها شامل سیلیس، پودر آلومینیوم، سیمان و آهک هستند. سیلیس تقریبا 60 درصد ساختار این بلوک را تشکیل می دهد و به نوعی ماده اصلی ساختار این بلوک محسوب می شود. به جز این موضوع، این بلوک وزن کمی دارد و متخلخل است. با این تفاوت که ملات ماسه سیمان سنگین بوده و به لحاظ ساختاری نیز با این بلوک همخوانی ندارد.
تجربه نشان داده است که پیوند و اتصال محکمی میان این ملات و بلوک ایجاد نمی شود. البته برای حل این مشکل، خرید ناودانی منقطع که ایمنی و استحکام ساختمان را تامین می کند، می توان در نظر گرفت.
برای همین ملاتی ساخته شد که با بلوک اتوکلاو شده اردکان شباهت ساختاری دارد. چسب هبلکس وزن کمی دارد و یکی از مواد اصلی سازنده آن سیلیس می باشد. با این وجود اما هنوز هم از ملات سیمان جهت دیوار چینی این بلوک ها استفاده می شود و در این مقاله هم به نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان خواهیم پرداخت.
شاید خواندن مطالب زیر برایتان مفید باشد :
معایب چسب هبلکس چیست؟⭐معایب چسب بلوک سیمانی
دستورالعمل اجرایی بلوک هبلکس با ملات سیمان چیست؟
ابتدا می خواهیم مقدار ملات سیمان مصرفی برای اجرای بلوک هبلکس را ذکر کنیم. شما برای اجرای بلوک با ملات سیمان به:
- 3 متر مکعب ماسه
- 18 بسته سیمان
- 600 لیتر آب
احتیاج دارید. قسمت هر متر مکعب ماسه برابر 150 هزار تومان است و قیمت هر بسته سیمان بین 50 تا 60 هزار تومان می باشد. دستمزد نیروی کار اجرایی به صورت روزانه 70 هزار تومان می باشد. از آنجایی که ملات ماسه سیمان سنگین است، شما برای ساختن دیوار های ساختمان حداقل به 4 نیروی کار احتیاج دارید.
پس اگر بخواهیم حساب کنیم، هزینه اجرای هبلکس با ملات سیمان برابر 3 میلیون و 250 هزار تومان خواهد شد. این را هم در نظر بگیرید که احتیاج به استفاده از تجهیزات جانبی دیگری همچون وال پست دارید که البته قیمت ناودانی منقطع مناسب و اقتصادی است.
البته قیمت بسته های سیمان به مقدار سیمان و اندازه آنها نیز بستگی دارد و حتی می توانید بسته هایی با قیمت 15 یا 20 هزار تومان هم پیدا کنید. منتهی این دیگر به بحث کیفیت ملات خریداری شده بر می گردد. درباره نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان هم باید بگوییم که در اجرای ردیف اول، ابتدا باید بلوک ها کاملا رطوبت دهی شوند.
سپس به ضخامت حداقل 5/3 میلی متر ملات با رعایت اصول کلی دیوار چینی نظیر هشتی گیر کردن دیوار ها به یکدیگر، عدم امتداد درز عمودی بلوک ها در دو ردیف متوالی و شاقولی اجرا کردن بلوک ها این عمل صورت گیرد.
اکنون که با قیمت و نحوه اجرا هبلکس با ملات سیمان آشنا شدید، می خواهیم ببینیم اگر به جای ملات سیمان از چسب هبلکس در دیوار چینی استفاده کنیم، هزینه آن چقدر می شود. در واقع می خواهیم بررسی کنیم که دیوار چینی با کدام ملات مقرون به صرفه تر است.
فقط قبل از این می خواهیم به قیمت هبلکس نیز اشاره ای کرده باشیم. از آنجایی که در ساخت این بلوک از سلیس استفاده شده، این ماده قیمت نسبتا بالایی در بازار دارد. به جز این، heblex شما را از بروز خسارات ناشی از زلزله مصون می دارد و از هزینه های ساخت و ساز نیز تا حدودی می کاهد.
بنا به دلایلی که ذکر شد، منطقی است که قیمت بتن هوادار اتوکلاو شده بالاتر از سایر بلوک ها باشد. البته از آنجایی که به شکل رایج استفاده می شود، این بلوک با قیمت های متنوعی در بازار عرضه می شود. به گونه ای که قیمت آن از 200 هزار تومان شروع شده و تا 800 هزار تومان متغیر است!
قیمت و نحوه اجرای دیوار هبلکس با چسب هبلکس به چه شکل است؟
ابتدا باید بگوییم که ضخامت چسب استفاده شده برای هر ردیف، 2 الی 3 میلی متر است و همانطور که در نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان گفته شد، ضخامت چسب مورد نیاز از ملات سیمان استفاده شده کمتر است. مقدار چسب مصرفی به ازای ۲۰۰ متر مربع دیوار چینی برابر با ۷۵۰ کیلوگرم می باشد.
مقدار آب مصرفی، 35 درصد چسب هبلکس خواهد بود. این چسب در بسته های 20 و 25 کیلوگرمی در بازار عرضه می شود که قیمت هر بسته از 400 تا 800 هزار تومان متغیر است. اجرای این چسب آسان است و به دلیل وزن کم، سرعت اجرای آن کمتر از ملات سیمان است. به گونه ای که برای اجرای 200 متر مربع چسب هبلکس در دیوار چینی، بدون احتساب نیروی کار ماهر، تنها احتیاج به یک نیرو است و طی 2 روز کاری، اجرای دیوار به اتمام می رسد. دستمزد روزانه نیروی کار هم برابر 60 هزار تومان است.
یعنی جمعا برای دیوار چینی با این ملات، شما باید 720 هزار تومان هزینه کنید. جدا از هزینه خرید هبلکس، این قیمت بسیار مقرون به صرفه تر از ملات سیمان است.
آیا نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان روی قیمت اجرای دیوار هبلکس اثر دارد؟
درست است که نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان باعث افزایش قیمت تمام شده پروژه می شود، اما وقتی صحبت از قیمت اجرای دیوار هبلکس می شود، باید به موارد دیگری نیز توجه و دقت داشت و آنها را نیز در نظر گرفت.
یکی از مهم ترین عواملی که روی قیمت اجرای دیوارهای هبلکسی تاثیر می گذارد، کیفیت بلوک هایی است که برای دیوارچینی انتخاب شده است. کیفیت مواد اولیه ای که در ساخت این بلوک ها استفاده می شود، قیمت را افزایش می دهد؛ بنابراین هر قدر از ماده اولیه با کیفیت تری در تولید این بلوک ها استفاده شده باشد، بلوک تولیدی نیز دوام و استحکام بالاتری داشته و قاعدتا با قیمت بیشتری به فروش می رود.
حتی اگر کیفیت بلوک های اتوکلاو شده را نیز در نظر نگیریم، موضوع دیگری که روی قیمت تمام شده دیوار تاثیر می گذارد، منبع فروش است. بسیاری از ساختمان سازان و معماران توصیه می کنند، برای آنکه پروژه هایی که در آنها بلوک های اتوکلاو شده حرف اول را می زند با قیمت مناسبی به اتمام برسد، بلوک ها و تمامی ابزارهای مورد نیاز را از جایی تهیه کرد که این بلوک را با قیمتی مناسب و کیفیتی مثال زدنی تحویل می دهند.
نحوه بندکشی بلوک های سبک با ملات سیمان چگونه است؟
بعد از آشنایی با نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان، بهتر است بدانید که نحوه بندکشی بلوک های سبک با ملات سیمان چگونه است. منظور از بند کشی پر کردن فضای خالی بین بلوک ها است که شامل دو نوع می باشد:
1- بند کشی نازک
در بند کشی نازک باید پودر سیمان سفید را با پودر سنگ به نسبت های مساوی ترکیب کرد. این ملات باعث افزایش استحکام بین بلوک ها می شود. در بند کشی نازک می توان از مواد دیگری مانند سیلیس، آهک و خاک سنگ برای چسبندگی بیشتر استفاده کرد. اضافه کردن آب در آخرین مرحله صورت می گیرد و تا جایی اضافه می شود که ملات یک دست و با غلظت مناسبی به دست آید.
2- بندکشی پهن
ملات سیمانی که برای بند کشی پهن بین بلوک ها به کار می رود، از ترکیب ماسه، سیمان و آب به نسبت استاندارد 2 واحد ماسه ساختمانی، ۲ واحد ماسه سنگ ریزه و یک واحد سیمان پرتلند به دست می آید.
اگر در این ملات، به جای نیم واحد ماسه سنگریزه از ماسه ساختمانی استفاده کنید، مقاومت و چسبندگی ملات، بیشتر می شود. همان طوری که دیدید بندکشی با ملات سیمانی شباهت زیادی به نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان دارد.
چه ارتباطی بین ترک در دیوار هبلکس و نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان وجود دارد؟
یکی از اتفاق های ناخوشایندی که بعد از دیوار چینی با بلوک های اتوکلاوی، رخ می دهد، ایجاد ترک در دیوار هبلکس است. این معضل به دلایل گوناگونی ممکن است بروز دهد. طبق بررسی مهندسان و کارشناسان در حوزه ساخت و سازه و مقاومت مصالح، علت ایجاد ترک در دیوار های هبلکسی این است که بین درز های عمودی دیوار چسب زده نمی شود.
نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان، به گونه ای است که دیوار از نظر عایق بودن و استحکام در تغییرات آنی دما، مانند شب و روز در فصل های گرم یا سرد، عملکرد نامناسبی داشته و ترک می خورد. دیوار هایی که با ملات سیمان به جای چسب مخصوص هبلکسی ساخته می شوند، از نظر استحکام و چسبندگی ضعیف تر هستند.
طبق توصیه ی کارشناسان، حتی اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از ملات سیمانی در ساخت دیوار با بلوک های هوادار هستید، بهتر است در پایان کار، بندکشی را با چسب مخصوص انجام دهید. این کار باعث می شود که دیوار، عایق بهتری باشد و در تنش های حرارتی، بلوک ها و مصالح منبسط یا منقبض نشوند.
بر اساس تست چسب بلوک هبلکس و نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان، کدام ملات عایق بهتری است؟
سازندگان ساختمان ها به خصوص پروژه های آپارتمان سازی همواره در پی مصالحی هستند که از هدر رفت انرژی در ساختمان جلوگیری کند. در این مقاله با نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان و ویژگی های آن آشنا شده اید؛ اما اینکه بین چسب هبلکسی و ملات سیمانی، کدامیک عایق ترند نیاز به بررسی های بیشتری دارد.
بر اساس نتایج به دست آمده از تست چسب بلوک هبلکس که برای همه ی انواع چسب ها صدق می کند، از نظر عایق صوتی بودن، چسب های هبلکسی عملکرد بسیار بهتری نسبت به ملات سیمانی دارند.
از طرفی این چسب ها در برابر حرارت و انتقال آن مقاومت بسیار بیشتری دارند. طبق تست های انجام شده روی چسب های هبلکسی، این ملات می تواند تا ۳۰ درصد از هدر رفت انرژی جلوگیری کند. در حالی که ملات سیمانی عملکرد ضعیف تری در عایق بودن دارد.
عایق حرارت بودن نه تنها از نظر صرفه جویی در مصرف انرژی اهمیت دارد، بلکه در مواقع آتش سوزی، چسب های هبلکسی می توانند زمان بیشتری نسبت به ملات سیمانی، آتش را تحمل کرده و از فروپاشی بلوک های اتوکلاو جلوگیری می کنند.
در نکات اجرایی هبلکس، کدام مرحله از نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان اهمیت دارد؟
همه مراحل دیوارچینی بلوک های هبلکسی باید به درستی و با رعایت نکات و جزئیات خاص خود انجام شود که در این میان، برخی از مراحل هستند که اهمیت بیشتری دارند. یکی از مهم نکات اجرایی هبلکس در موقع استفاده از ملات سیمان، زمانی است که اولین ردیف از بلوک های هبلکسی قرار است گذاشته شود.
در نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان، اولین رج را باید روی ملات سیمان قرار داد. حدود 2 تا 3 سانتی متر ملات سیمان را روی کف، پهن می کنند و آن را کاملا تراز و صاف می کنند تا بتوان بلوک های هبلکسی را کاملا درست و در حالت تراز قرار داد. این عمل، کمک می کند تا دیوار ساخته شده به کمک این بلوک ها، صاف بالا رفته و کج نشود.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که اگر رج اول روی کف طبقه ای قرار داده می شود که فاصله آن از زمین، زیر 30 سانتی متر است، برای آنکه در ادامه ساخت بنا هیچ مشکلی ایجاد نشود، یک لایه عایق رطوبتی زیر رج اول بلوک های سبک قرار می دهند.
کلام آخر
درست است که هدف از این مقاله، ارائه نحوه اجرای هبلکس با ملات سیمان بود، اما وظیفه داشتیم که شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کنیم. برای خرید هر یک از مصالح ساختمانی گفته شده، می توانید با کارشناسان سورنا هبلکس تماس بگیرید.