عیار بتن چیست؟
عیار بتن چیست؟ آیا با انواع عیار بتن و کاربردهای آن آشنا هستید؟ به نظر شما این عیارها چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ بتن از مصالح مهم و پراستفاده در صنعت ساخت و ساز می باشد که معمولاً از ترکیب شدن سیمان، آب، ماسه و سنگدانههای شنی تولید می شود، اما در فرایند تولید آن مسئله مهمی مطرح می شود و آن هم میزان کیفیت بتن ها می باشد. به میزان مقاومت فشاری در این محصول نیز عیار بتن میگویند که حداقل مقاومت فشاری مورد نظر جهت استفاده در پروژههای ساخت و ساز را مشخص میسازد. این موضوع آنچنان اهمیت دارد که پیش از تولید نمونهای از بتنها مورد آزمایش قرار میگیرد تا عیار آن مشخص شود. چون در صورت رعایت نکردن درست عیار بتن ممکن است کیفیت آن نیز پایینتر بوده و در پروژههای مختلف مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. از همین رو عیار انواع مختلفی دارد. در این مقاله انواع عیار بتن و کاربردهای آن را بررسی می کنیم.
انواع عیار بتن و کاربردهای آن
به طور کلی مقاومت فشاری با عیار بتن رابطه مستقیمی دارد، یعنی هر چه که میزان سیمان در داخل ملات بتن افزایش پیدا کند، به همان نسبت نیز مقاومت فشاری آن بیشتر خواهد بود. البته فراموش نکنید که مقدار سیمان در این حالت حتماً باید متناسب با دیگر مواد باشد که در داخل بتن مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی نیز انواع مختلف عیارهای بتن و همچنین کاربردهای آنها در بخشهای مختلف ساخت و ساز متفاوت میباشد و هر عیار طرح اختلاط ویژه و مخصوص خودش را دارد. مثلاً برای بتنهای ام ۲۰ معمولا طرح اختلاط آنها به صورت ۱:۱.۵:۳ میباشد که نشان دهنده میزان ماسه، شن و سیمان است. طرح اختلاط مخصوص نیز معمولاً مطابق با آزمایشهای متعددی به دست میآید و مطابق با استانداردهای جهانی با حرف ام انگلیسی نشان داده میشود، سپس یک عدد در مقابل این حرف ذکر میشود که همان مقاومت مورد نیاز میباشد و آن را بر حسب مگاپاسکال محاسبه میکنند. در نگاه کلی نیز دو نوع طرح اختلاط کاملا متفاوت برای بتنها وجود دارد که عبارتند از:
طرح اختلاط اسمی
این طرح که به صورت از پیش تعریف شده میباشد، برای ساختمانهای مسکونی و سازههای کوچک استفاده میشود. در پروژههایی که میزان مصرف بتن در آنها کم است استفاده کردن از این نوع اختلاط ضریب اطمینان کاملاً مناسبی را مشخص میکند. در واقع این انتخاب کردن از بروز برخی اتفاقات احتمالی و لزوم کنترل کردن کیفیت به صورت مداوم در حین انجام پروژههای ساخت و ساز پیشگیری میکند.
طرح اختلاط طراحی
این نوع از طرح نیز متناسب با مواد تشکیل دهنده در داخل بتن مطابق با آزمایشات مختلفی به دست میآید. برای انتخاب کردن طرح اختلاط طراحی حتماً باید کنترل کیفیت لازم به هنگام انتخاب کردن مواد اولیه، مخلوط کردن آنها با یکدیگر و حتی انتقال و جانمایی بتنها اعمال شود. طرح یاد شده مطابق با میزان بودجه در پروژههای ساخت و ساز بسیار بزرگ و مواد در دسترس انتخاب میشود. در کل باید گفت که برای سازهها و پروژههای کوچک طرح اختلاط اسمی گزینه مناسبتری محسوب میشود، این در حالی است که برای پروژههای ساخت و ساز بزرگ که نیاز بیشتری به مقاومت دارند، باید طرح اختلاط طراحی به کار برده شود. حال با توجه به توضیحات ذکر شده بتنهای دارای عیارهای مختلف به شرح زیر مورد استفاده قرار می گیرند:
عیار بتن ام ۵
این نوع از عیار جهت ایجاد کردن سطوح یکنواخت و صاف برای پی بتنی استفاده میشود که هدف از استفاده آن ممانعت کردن از تماس مستقیم پی با خاک میباشد.
عیار بتن ام ۷.۵
این نوع از عیار نیز جهت ایجاد کردن یک سطوح کاملاً صاف و یکنواخت در پی ریزی بتنی استفاده میشود که هدف آن پیشگیری کردن از تماس مستقیم پی با خاک میباشد و کاربرد آن با عیار بتن ام ۵ مشابه است.
عیار بتن ام ۱۰
این نوع از عیار برای ساخت پی دیوارها، جادهها و مسطح سازی برخی از سطوح مورد استفاده قرار میگیرد. عیار بتن ام ۱۵ نیز برای ساخت پی دیوارها، مسطح سازی برخی از سطوح و ساخت جاده کاربرد دارد، یعنی موارد استفاده آن کاملاً مشابه با عیار بتن ام ۱۰ میباشد.
عیار بتن ام ۲۰
از این نوع عیار برای ساخت تیر، زیرسازی سازههای مختلف، ستونها و لارده استفاده میکنند. عیار ام ۲۵، ام ۳۰ و ام ۳۵ نیز کاربرد مشابه با عیار ام ۲۰ دارند.
عیار بتن ام ۴۰
این نوع از عیار بتن نیز جهت ساخت لارده، زیرسازی کردن، ساخت ستون ها و شاه تیرهای بتنی پیش ساخته استفاده می کنند.
عیار بتنی ام ۴۵
عیار بتنی ام ۴۵ جهت ایجاد کردن سازه های کاملا مسلح مانند جاده ها، آزادراه ها، ستون ها، بتن های پیش ساخته، تیرهای پیش ساخته و غیره استفاده می کنند.
نوع عیار بتنی ام ۵۰ نیز کاربرد مشابه با عیار بتنی ام ۴۵ دارد، مضاف بر اینکه برای شاه تیرهای بتنی پیش ساخته و هم چنین جهت تقویت کردن ستون ها از آن استفاده می کنند.
عیار بتن ام ۵۵
این نوع عیار جهت تولید پایه های پلی پیش تنیده و ساخت شاه تیر از بتن مسلح مورد استفاده قرار می گیرد.
عیار بتن ام ۶۰
عیار بتن ام ۶۰ نیز برای تولید کردن پل های طویل، سازه های بسیار بلند، روکش های بسیار نازک و غیره از بتن مسلح استفاده می کنند. عیار بتن ام ۶۵ و ام ۷۰ نیز کاربرد کاملاً مشابهی با عیار بتن ذکر شده دارند.
نتیجه گیری
در این مقاله انواع عیار بتن و کاربردهای آن را بررسی کردیم. عیار بتن در واقع به عنوان معیاری جهت تعیین کردن مقاومت فشاری در این نوع سازه ها می باشد که در کلیه استانداردها آن را با حرف ام انگلیسی نشان می دهند، سپس عدد مقاومت آن نیز به صورت مگاپاسکال در کنار آن ذکر می شود. عیار بتن انواع مختلفی دارد و مطابق با آن بتن ها برای استفاده در بخشهای مختلف پروژه های ساخت و ساز تولید و استفاده میشوند. نمونه هایی که معرفی کردیم، جز عیارهای بسیار مهم در روند تولید بتن هستند. در سایت ما بیشتر با انواع عیار بتن و کاربردهای رایج آن آشنا شوید.این مقاله توسط مجموعه سورنا هبلکس گردآوری شده است . این مجموعه یکی موفق ترین های زمینه بلوک سبک و بلوک هبلکس به شمار می آید.